IV. Henrik francia király az anekdota szerint azt szerette volna, ha vasárnaponként egy tyúk főhetne minden francia fazekában. Közvélemény kutatási adatok nem igen maradtak fent azokból az időkből, így nem tudjuk mennyiben teljesültek a király álmai. Az anekdota maga azonban szolgál egy megszívlelendő tanulsággal. Ez a tanulság a köz jóléte.

Nem tudjuk azt sem, voltak-e olyasféle hátsó szándékai IV. Henriknek, mint az e tekintetben sokkal praktikusabban gondolkodó Mária Teréziának, aki talán tyúkokról is beszélt, de sokkal inkább a juhokról való elmélkedése ismerős mindenki számára, miszerint ha gyapjukat szeretnénk, akkor bizony etetni kell őket. Úgy tűnik azonban, a fenti példák mégsem ismerősek mindenki számára, vagy ha igen, akkor nem érti őket.

Legyünk mi magunk szerények, elvégre királyok sem vagyunk, s talán még parlamenti képviselők sem leszünk soha, így - elnézést kérve minden vidéken lakó kedves polgártársunktól - pusztán azt kívánjuk, hogy minden budapesti háztartásban egy tyúk főjön a fazekakban. S akkor most kezdjünk el számolni. Budapesten kb. 800.000 háztartás van, egy átlagos piaci tyúk kb. 1200,- Ft-ba kerül. Ez 52 hét alatt összesen kb. 50 milliárd Ft-ot jelent. 50.000.000.000 forint, ami a vevőktől a kiskereskedőhöz, majd azokon keresztül a nagykereskedőkhöz, a piacfelügyeletre, a baromfitenyésztőkhöz, a takarmánytermelőkhöz és így tovább, és így tovább jut el. No meg azokhoz a szállítókhoz, akik az árut az egyik helyről a másikra viszik, a benzinkutakhoz, ahol üzemanyagot vesznek, az autókereskedőhöz, ahol a szállítóeszközt vették, a bankhoz, amely a lízinget finanszírozta. A sor végtelenül folytatható, de csak akkor, ha a budapesti háztartásoknak futja a hétvégi tyúkra. Ez háztartásonként havi kb. 5000 forintot jelent.  A háztartások döntő többsége ennél többet vesztett az adójóváírások megszüntetésével, így ez a pénz már nem élénkít semmilyen gazdaságot, sem a budapesti piacon, sem a kisvárdai baromfitermelőnél.

Matolcsy György, jobbik esetben, csak a tanmesét nem érti. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drszegedilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr973542762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naiva58 2012.01.14. 16:16:05

Örülök, hogy van végre valaki, aki tud és mer gondolkodni, és az a javunkra is akarja fordítani. Remélem sokan és amikor kell elegen is leszünk! Matolcsi úr pedig nem hogy a tanmesét nem érti, de a józan paraszt ész erejéről sem hallott soha. De ez lehet, hogy nem is az ő problémája??????????

tomsum 2012.01.14. 16:47:52

Tisztelt Szegedi László!

A mai napon kezdtem el követni a blogot, elolvastam az összes eddigi írását. A Nyílt levélben leírta, hogy javasolni fog egy alternatív gazdaságpolitikai programot. Egy ilyen program kidolgozásához - közgazdaságban, gazdaságpolitikában nem igazán jártas személyként - megkérdezném, honnan tudja majd beszerezni a szükséges makrogazdasági adatokat? Az elvekkel egyetértek, viszont - sajnos - az elmúlt 20 évben sok gyönyörű elmélettel találkozhattunk már, melyekhez nem kapcsolódtak konkrét számok, reálisan megvalósítható elképzelések. Amennyiben írásaiban a problémák kézzelfogható megoldására is rátapint, garantálni lehet, hogy széles társadalmi bázisra fog szert tenni, mely szükséges a javaslatok megszólaltatásához.
süti beállítások módosítása